Een schilferijsmachine – geen overbodige luxe in ons zaakje!

Toen we besloten om een vergeten horecazaak in Groningen over te nemen, zagen we veel opties om hier een groot succes van te maken. Maar nog voordat we konden beginnen, kregen we een flinke domper te verwerken. Ons terrasrecht was verlopen voordat we begonnen waren en de buren hadden dit wel even van ons overgenomen. Bezwaar maken was zinloos. Achteraf gezien zijn we blij dat het zo is gelopen, omdat we op deze manier meer tijd en aandacht konden maken voor de andere dingen die gedaan moesten worden. We besloten om een uniek concept neer te zetten in de straat waar alleen maar vet eten en drank te krijgen was: een saladebar met uiteenlopende mogelijkheden:

  • Olijven
  • Eieren
  • Sla
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Augurk
  • Andere verse groenten
  • Noten
  • Shop.veld

Maar het plaatsen van een saladebar mag dan makkelijk lijken, je komt er al snel achter dat dit niet het geval is. Zeker toen we kip gingen gebruiken in de bakken, kregen we te horen dat de temperatuur bijzonder scherp in de gaten gehouden moest worden. Maar bij warmere temperaturen kon de koeler het nauwelijks aan. Daarom hebben we gekozen voor het investeren in een schilferijsmachine. Heel handig, vooral omdat je met een schilferijsmachine altijd zelf schilferijs kunt maken om de saladebar te koelen.

Waarom een schilferijsmachine gebruiken?

Eigenlijk is het heel simpel: de koeler heeft een bepaalde capaciteit. Wanneer de saladebar veel gebruikt wordt en veel geopend wordt, betekent dit dat de koele lucht uit de bar gaat en daarmee stijgt de temperatuur. We wilden graag schilferijs gebruiken omdat dit makkelijker te sturen is. Door zelf een schilferijsmachine neer te zetten, wisten we zeker dat we altijd een grote voorraad met ijs hebben en dat we met de schilferijsmachine altijd in kunnen grijpen wanneer de temperatuur te hoog oploopt. We willen natuurlijk niet mensen ziek maken en daarnaast hebben we vrij weinig trek in een bekeuring omdat de temperatuur niet in orde is. Overigens zijn zowel de saladebar als de schilferijsmachine een groot succes geworden. Studenten willen graag gezond eten zodat zij beter presteren en voor het maken van frisse drankjes kunnen we de schilferijsmachine ook prima gebruiken. Zeker nu we in ons tweede jaar wel het terras mogen gebruiken en de buren weer hun eigen stukje hebben en niet meer dan dat. Geloof overigens ook niet dat zij een schilferijsmachine hebben aangezien zij werken met te grote ijsblokjes waardoor het er direct goedkoop uitziet. Net alsof ze zo willen besparen op het drinken.

Een succes maken in de horeca is niet makkelijk

We hebben veel hindernissen moeten overwinnen voordat ons bedrijf ging lopen. Het eerste dat we moesten doen, was het imago van het bedrijf poetsen. Het was altijd een donker hol geweest waarin mensen stiekem konden roken en andere dingen doen die niet mochten. Daarom hebben we direct gezorgd voor veel verlichting. De lichte uitstraling en lichte kleuren hebben ervoor gezorgd dat meer mensen kwamen kijken en wilden weten wat er gebeurde. Door gebruik te maken van een schilferijsmachine en een saladebar hebben we direct laten zien dat we een idee hebben met wat we willen en aan gaan bieden. De gastvrijheid van mijn gastvrouw en partner hebben er daarnaast voor weten te zorgen dat mensen graag terug willen komen. Hebben mensen eenmaal bij ons gegeten, dan zien we deze mensen vaak dezelfde week weer terug. Waar we echt winst mee gemaakt hebben, is de optie om het eten gewoon mee te nemen op een speciaal bord zodat er onderweg gegeten kan worden. Net als een frietje, maar dan gezond.