Is werken als hondengeleider iets voor jou?

Een hondengeleider traint honden om hun beschermende instincten naar voren te brengen. Zijn of haar werk kan zeer fysiek zijn, een hondengeleider moet buigen, knielen, tillen en rennen. Een job als hondengeleider kan ook analytische vaardigheden vereisen, zodat ze kunnen beoordelen hoe goed honden reageren op de training en indien nodig hun trainingsmethoden kunnen herzien. Daarnaast moeten hondengeleiders ook over een goede coördinatie beschikken, een goed beoordelingsvermogen en heel veel geduld hebben. Hoewel in dit beroep vaak geen formele opleiding vereist is, kiezen sommige aspirant-trainers ervoor om individuele cursussen of een formeel trainingsprogramma op postsecundair niveau te voltooien. Bijvoorbeeld, toekomstige trainers kunnen baat hebben bij cursussen die het gedrag en de communicatie van dieren onderzoeken. Leerlingen voltooien doorgaans een reeks lessen, naast praktische ervaring, die betrekking hebben op gedrag van honden, trainingstechnieken en gedragsevaluatie. Sommige programma’s behandelen ook onderwerpen als behendigheid en agressie. Jouw vaardigheden kun je testen in clubs of je kunt een speciale cursus volgen om jouw certificaat als trainer/ begeleider te behalen. Om in de beveiliging te mogen werken met jouw hond dien je gecertificeerd te zijn als hondengeleider. Alle hondengeleiders van beveiliging Vianen zijn gecertificeerd. En ook voor jou en je hond is er nog een plekje! Indien interesse in een job als hondengeleider of als je een hondengeleider wilt inhuren, kun je de pagina beveiliging-Vianen bezoeken voor bijkomende informatie.

De taken van een hondengeleider

Afhankelijk van waar je zult gaan werken, werken je hond en jij als een team om misdaden te voorkomen en op te sporen, verloren of vermiste mensen te vinden of eigendommen te beschermen. Hondengeleiders worden niet alleen gebruikt in de private bewaking, maar ook onder andere bij de politie, de douane en in het leger. Maar om het even waar je tewerkgesteld zou worden, hondengeleiders werken met een speciaal opgeleide hond, die je volledig controleert en waar je alle verantwoordelijkheid over draagt. Dit is ook de reden waarom je zelfverzekerd en geduldig moeten zijn in deze job. Enkele voorbeelden van taken:

 • Vermiste personen opzoeken
 • Het beheersen van menigten, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden
 • Zoeken naar explosieven of illegale drugs
 • Het achtervolgen van gewapende criminelen
 • Bewaking van gevangenen
 • Zoeken naar gestolen goederen
 • Zoeken naar menselijke resten
 • Steun gewapende officieren
 • Bewaking van militaire gebouwen, zoals kazernes en vliegtuighangers
 • Het lokaliseren van landmijnen, drugs en andere explosieven
 • Zoeken naar slachtoffers
 • Patrouille en bewaking van private eigendom en bedrijven
 • Bewaking van bouwplaatsen
 • Beveiliging bieden op evenementen

Welke honden komen in aanmerking?

Niet alleen jij, maar ook jouw hond moet geschikt zijn voor de job. Als je wilt werken als hondengeleider, moet jouw hond van een bepaald soort ras zijn. Deze indrukwekkende dieren komen van generaties honden die speciaal zijn gefokt om de ingewikkelde taken uit te voeren die van hen gevraagd worden. Over het algemeen is dit niet iets dat alle honden kunnen doen, en daarom zien we meestal slechts een paar specifieke rassen die worden opgeleid om samen te werken met een hondengeleider. De Belgische Mechelse Herder, Duitse herders, Bloedhonden, Nederlandse herders en Labrador Retrievers staan ​​bekend om hun ongelooflijk werkvermogen, hun verlangen om samen te werken met hun trainers en, in sommige gevallen, hun vasthoudendheid in het bestrijden van criminelen. Sommige honden zijn getraind om slechts een taak uit te voeren, anderen zijn opgeleid om verschillende taken uit te voeren. De meest voorkomende discipline van alle honden die samenwerken met een hondengeleider, is angst brengen. Ze zijn getraind om gevaarlijke personen te bijten en in bedwang te houden. In heel wat situaties zijn zij dan ook de eersten die hun leven op het spel zetten en ingaan tegen het gevaar om hun menselijke partners te beschermen.