Mijn droom: een Noorderlicht vakantie

Mijn droom: een Noorderlicht vakantieWie droomt er nou niet van een noorderlicht vakantie? Via deze weg wil ik mijn droom delen, deze vakantie lijkt me geweldig. Deze vakantie staat ontzettend hoog op mijn bucketlist. Omdat deze wens bij mij zo groot is wijd ik een relatief groot stukje tekst over een noorderlicht vakantie. Ik zal beschrijven wanneer je het noorderlicht kunt zien, zodat je op het juiste moment een noorderlicht vakantie kunt inplannen. Om het noorderlicht te kunnen waarnemen moet het in de eerste plaats donker zijn. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar de mensen om mij heen wisten dat niet. Dus: als je een noorderlicht vakantie gaat boeken: tijdens het kijken van het noorderlicht moet het donker zijn. Zodra de duisternis valt is het te zien, ook in de middag. Waar moet je dan heen om het noorderlicht te bekijken, om een noorderlicht vakantie mee te kunnen maken? Hier een paar opties: 

  • Lapland (een unieke en betoverende bestemming)
  • Spitsbergen (minder bekend, maar zeker de moeite waard)
  • Noord-Noordwegen (de kust van Noorwegen is ruim 25 duizend meter lang!)

Dit zijn geen landen waar je zomaar even naartoe gaat. Mensen uit Nederland zijn eerder geneigd om snel naar het buurland te gaan of een ander land dat binnen de Europese Unie ligt. Maar een noorderlicht vakantie is juist zo bijzonder, grijp die kans!

Wanneer is het tijd voor een noorderlicht vakantie? 

Omdat mijn wens is om een noorderlicht vakantie mee te maken heb ik de volgende site een aantal keren bekeken: xplorethenorth.nl van Xplore the North. Deze site geeft duidelijk aan wanneer je het beste een noorderlicht vakantie kunt boeken. Doordat de informatie duidelijk en volledig is heb je daarover een goed beeld en kun je je volledig voorbereiden op een prachtige noorderlicht vakantie. Vanaf half augustus wordt ter hoogte van de poolcirkel in de nacht weer langer donker. De zogenaamde Ruska periode wordt dit genoemd. Vanaf die tijd is het tot ongeveer half april op die breedtegraad mogelijk om noorderlicht waar te nemen. Hoe dichter bij de Noordpool, hoe sneller de dagen lengen bij het begin van de lente. Op Spitsbergen is het al enkele weken eerder te licht om nog noorderlicht te kunnen zien. Een noorderlicht vakantie boeken in die periode is om die reden ook niet zo handig. De invloed van de maanfase speelt ook erg mee. Bij een lage intensiteit is het noorderlicht uiteraard beter te zien wanneer de man niet aan de hemel staat. De maan zorgt er namelijk voor dat de hemel donkerblauw is. Er is dan minder contrast waar te nemen tussen het noorderlicht en de achtergrond. Er zijn dus allerlei factoren die bepalen wanneer je het beste het noorderlicht kunt bekijken, wanneer er dus de beste kans is om deze te zien. Dat is van belang om mee te nemen bij het boeken van de vakantie.

Noorderlicht en temperatuur

Voor mensen die denken dat het koud moet zijn voor noorderlicht: dat is helemaal niet waar. Deze misvatting komt voort uit het feit dat het tijdens een heldere winternacht meestal erg koud is, zeker in het uiterste noorden waar ook nog ontzettend veel sneeuw ligt. Noorderlicht kan zelfs voorkomen bij temperaturen boven de dertig graden. Had jij dit ook niet gedacht? Ik moet ook toegeven dat ook ik eerst dacht dat het noorderlicht alleen te zien was bij koude temperaturen. Bijna iedereen denkt aan een koude omgeving bij het horen van noorderlicht. Bij deze kan ik je wellicht blij maken om te vertellen dat het zelfs bij dertig graden kan. Bijzonder, niet waar?