Persoonlijke sieraden voor persoonlijke momenten

Toen mijn beste vriend overleed, had ik het idee dat de wereld even onder mijn voeten vandaan verdween. Niemand had het aan zien komen. We dachten dat Thijs gelukkig was en dat hij zonder problemen door het leven fietste. Toen hij zelf besloot uit het leven te stappen, hadden we allemaal het idee dat we iets gemist moesten hebben. We hoorden al snel dat het een kwestie van kortsluiting geweest was. Hij was gelukkig, maar plotseling was er een knop omgegaan en besloot hij er een einde aan te maken. Lang heb ik nagedacht over hoe ik het een plek kon geven. De begrafenis was prachtig, maar een afsluiting was het niet. Ook bracht de tijd geen verzachting. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een manier om Thijs toch bij me te houden. Ik vond de oplossing bij Toejoe waar persoonlijke sieraden gemaakt worden. Niet dat ik een sieraad uit het assortiment gekozen heb. Nee, ik heb zelf persoonlijke sieraden op maat laten maken met een muzieknoot gegraveerd in een armband en een ring. Thijs en ik maakten namelijk altijd muziek als we samen waren en dat is dan ook hoe ik hem wil herinneren.

Persoonlijke sieraden, eigenlijk heel logisch

Vanaf het eerste moment dat ik de persoonlijke sieraden draag, heb ik alle andere sieraden de deur uitgedaan. Ik ben namelijk ineens helemaal omgeslagen. Persoonlijke sieraden zijn een logische keuze:

  • Je eigen stijl
  • Je eigen betekenis

Sieraden draag je met een reden. Dat kan stijl zijn of het afmaken van een look, maar vaak schuilt er meer achter sieraden. Bekijk de sieraden eens die jij draagt. Heb je ze gekregen vanwege een verloving of huwelijk? Als een cadeau van een vriend? Om de geboorte van je kind te vieren? Alle sieraden zouden persoonlijke sieraden moeten zijn om de betekenis uit te dragen van de sieraden die je hebt. Sieraden zonder betekenis draag je beter niet. Het is veel mooier om de sieraden te vervangen door persoonlijke sieraden. Nu heb ik een ring die me aan Thijs doet denken, een ring van mijn vriendin en een halsketting met de as van mijn vader erin verwerkt. Stuk voor stuk persoonlijke sieraden met een betekenis en een dieper belang voor mij. Wil je meer lezen over persoonlijke sieraden, kijk dan eens op de website van Toejoe waar ik zelf mijn inspiratie gevonden heb: https://www.toejoesieraden.nl/persoonlijke-sieraden/.

Uit het leven gestapt – en dan?

We weten nog steeds niet precies waarom Thijs besloten heeft uit het leven te stappen. Een spontane depressie was het oordeel, een depressie waarbij een knop omgeslagen is die niet om had moeten slaan. Wat ik wel weet, is dat er veel mensen zijn die een soortgelijk verlies moeten dragen. Een natuurlijk overleden is makkelijker te verwerken dan een zelfmoord waar geen reden achter te vinden is. Je blijft met vragen zitten waar je nooit antwoord op zal krijgen. Je vraagt je af of je niet meer had moeten doen, of je dat etentje niet af had moeten zeggen. Maar nu, na vier jaar, weet ik dat het beter is om de goede momenten te koesteren en terug te kijken op de ogenblikken die bewaard moeten blijven. Gelukkig is er veel hulp te vinden in Nederland voor mensen die in deze situatie zitten, al is het minstens zo belangrijk om met je vrienden te praten over wat er gebeurd is. En sieraden laten maken om de persoon te herinneren, dat is voor mij de manier geweest om geen afscheid te hoeven nemen, want voor mij is Thijs gewoon te belangrijk geweest.