Professionele begeleiding bij faalangst rijexamen

Faalangst was voor mij niet nieuw en daarom was mijn faalangst voor het rijexamen eigenlijk geen verrassing. Op de middelbare school ging ik al naar speciale faalangsttrainingen voor mijn eindexamen. Of het nu gaat om een opleiding, sport, hobby’s of vriendschappen, ik leg de lat altijd veel te hoog. Daarom gaan dingen soms juist niet goed en ben ik ontzettend bang om te falen. Dit werd opnieuw een probleem tijdens mijn rijlessen en ik kreeg grote last van faalangst voor het rijexamen. Voor mijn rijlessen ben ik eerst begonnen bij een rijschool in Breda. Daar studeerde ik, dus het was gemakkelijk om na school een rijles te doen. Mijn rij-instructrice wees me op een vervelende manier op mijn fouten en maakte denigrerende opmerkingen. Na 60 rijlessen kreeg ik te horen dat ik waarschijnlijk nooit in een normale auto zou kunnen rijden. Ik moest nadenken over rijlessen in een automaat. Dit wilde ik niet en na 70 lessen besloten we om een rijexamen in te plannen. Op een gemene manier gaf mijn rij-instructrice aan dat ik misschien met een beetje geluk wel zou slagen. Dat werkte dus alleen maar tegen gezien ik al flinke faalangst voor het rijexamen had. Ik was er ook nog helemaal niet klaar voor, dus ik zakte. Mijn ouders hadden er genoeg van en adviseerde me om eens een andere rijschool te proberen. In Amersfoort, de stad waar mijn ouders wonen, zat volgens hen een autorijschool die faalangst rijexamen gecertificeerd is. Door mijn slechte ervaring met mijn vorige rijschool was mijn faalangst voor het rijexamen en de rijlessen alleen maar groter geworden. Ik had dus echt iemand nodig die me op mijn gemak kon stellen. Deze had ik gevonden bij Autorijschool van Maaren in Amersfoort.

Handige trucjes om faalangst rijexamen onder controle te krijgen

Bij mijn vorige rijschool heb ik regelmatig met tranen in mijn ogen gezeten als ik een foutje maakte. Nu kon ik er met mijn rij-instructeur om lachen. Mijn rij-instructuur was professioneel en amicaal tegelijk. Ik voelde me heel erg bij hem op mijn gemak. Dat zorgde voor een goed gevoel en ik was veel minder gespannen tijdens de rijlessen. Ik was niet meer zo gestresst en daardoor zakte mijn faalangst voor het rijexamen weer wat. Uiteraard was mijn faalangst voor het rijexamen nog niet helemaal verdwenen. Dat zou zelfs niet haalbaar zijn. Maar via mijn rij-instructeur kreeg ik handige tips en trucjes waarmee ik mijn faalangst beter onder controle kreeg. Een paar van deze faalangst rijexamen trucjes waren:

  • Mezelf moed inspreken;
  • Goede ademoefeningen;
  • Rustig blijven als ik fouten maak.

Door deze trucjes toe te passen, kon ik mijn faalangst veel beter beheersen. Voorheen werd ik net als mijn vorige rij-instructrice boos als ik een fout maakte. Bij de nieuwe rijschool kreeg ik de ruimte om fouten te maken, om rustig te blijven en om het op een fijne manier op te lossen. Het was vooral niet erg om fouten te maken en dat werd regelmatig benadrukt.

Rijbewijs in the pocket

Na 12 lessen bij Autorijschool van Maaren was ik al klaar voor het rijexamen en ik was meteen geslaagd. Ik ben heel blij dat ik nooit meer rijlessen hoef te volgen en ook heel dankbaar voor mijn rij-instructeur die me zo goed geholpen heeft. Ik kan één tip meegeven aan iedereen die ook faalangst heeft en zich ongemakkelijk voelt bij zijn of haar rij-instructeur. Stap zo snel mogelijk over naar een andere rijschool. Want er zijn echt hele fijne en goede rij-instructeurs, zoals die van Autorijschool van Maaren, die je uitermate goed kunnen helpen om je faalangst voor het rijexamen onder controle te krijgen.