Sedumdak

Wil jij graag een steentje bijdragen aan een beter milieu en een beter leefomgeving en heb jij de beschikking over een eigen dak? Dan is het creëren van een sedumdak een heel eenvoudige manier om dit te doen! We hebben te maken met een veranderend klimaat, waardoor we steeds vaker hete zomers zullen hebben en hevige regenbuien, afgewisseld met periodes van droogte. Om ervoor te zorgen dat we zo weinig mogelijk hinder hiervan ondervinden, zijn er verschillende dingen die we kunnen doen. Een van die dingen is het creëren van een sedumdak, ook wel groen dak genoemd. In stedelijke omgevingen is het bijzonder lastig om meer groen te creëren, alles is immers al zo erg volgebouwd. Toch is extra beplanting belangrijk, het houdt bijvoorbeeld vocht vast, waardoor wateroverlast voor een deel voorkomen kan worden. Ook gaat het warmte tegen, wat natuurlijk niet verkeerd is. Het is immers gebleken dat steden beduidend warmer zijn dan dorpen en het platteland, omdat de warme lucht er blijft hangen en er weinig planten zijn die voor verkoeling kunnen zorgen. Daar komt nog bij dat insecten, bijen en vlinders blij zullen zijn met wat extra groen en insectenetende vogels zijn weer blij met de extra insecten. Zo heeft een sedumdak op de natuur dus zeker een positief effect!

Sedumdak biedt meer voordelen

Maar niet alleen voor een beter milieu is het goed om voor een sedumdak te kiezen, het brengt jou zelf ook vele voordelen. Ten eerste dus omdat het een goede leefomgeving biedt voor bijvoorbeeld vogels en wie wordt er nu niet vrolijk van tjirpende vogeltjes?! Bovendien, hoe meer groen mensen zien in hun omgeving, hoe gelukkiger zij zich vaak voelen. Groene daken zien er ook gewoon mooi uit en hebben ook daarom dus een positief effect. Maar een sedumdak is om nog heel andere redenen een goede keus, namelijk omdat:

  • het een isolerende werking heeft
  • het geluiden dempt
  • het de dakconstructie beschermt

De beplanting beschermt de dakconstructie tegen invloeden van het weer, waardoor deze constructie langer mee zal gaan. Doordat het geluiden dempt, zul jij minder hinder ondervinden van geluiden van buitenaf. Door de isolerende werking zal het zomers binnen minder snel warm worden, een bekend probleem bij platte daken, en zal het ‘s winters juist minder sterk afkoelen. Zo zul je minder energie verbruiken en zo heeft het sedumdak dus ook indirect nog weer een extra positief effect op het milieu!

Gemakkelijk aan te leggen

Vaak denken mensen dat een sedumdak alleen aangelegd kan worden op een plat dak, maar dat is niet het geval. Natuurlijk is een plat oppervlak bij de aanleg wel heel erg gemakkelijk, maar ook schuine daken kun je met sedumplantjes laten begroeien! Je hoeft hiervoor bovendien niet eens per se professionals in te schakelen, maar je kunt dit heel eenvoudig zelf doen met behulp van de doe-het-zelf pakketten van Simpel Sedum! Je meet het dakoppervlak op en aan de hand daarvan bestel je bij hen de kant en klare pakketten voor een sedumdak! In deze pakketten zit echt alles wat je nodig hebt voor de aanleg en uiteraard krijg je er ook een goede gebruiksaanwijzing bij. Zie je het niet zitten om er zelf mee aan de slag te gaan, dan kunnen de professionals van Simpel Sedum dit ook voor jou doen. Wist je bovendien dat verschillende gemeentes subsidie aanbieden voor het vergroenen van daken? Op die manier kunnen de kosten voor de aanleg ook nog eens een stuk lager zijn dan je denkt! Wil jij meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak of wil je meer informatie of een offerte opvragen, ga dan naar simpelsedum.nl!