Vca certificaat

Als jij vacatures bekijkt, dan zul je zien dat in steeds meer gevallen gevraagd wordt dat jij over een vca certificaat beschikt. Dit geldt vooral voor sectoren als de bouw en de industrie. Als jij hier niet over beschikt, dan kan het daarom ook best lastig worden om aangenomen te worden, ook al hebben bedrijven veel vacatures te vervullen en zitten ze te springen om personeel. Het is dan ook zeker aan te raden om hier mee aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat jij je vca certificaat behaalt. Dat maakt de kans op het vinden van een baan waar jij enthousiast van wordt echt een flink stuk groter. Maar om hier mee aan de slag te kunnen gaan, moet jij natuurlijk wel eerst weten wat dit nu eigenlijk precies is. Waar staat dit voor en wat heb je er aan? En waarom vinden bedrijven het zo belangrijk dat jij dit papiertje gehaald hebt? Pas als je weet waarom het vca certificaat zo van belang is, zie je in waarom werkgevers graag willen dat jij hier over beschikt.

Vca certificaat: wat is het?

Laten we daarom dus eerst eens ingaan op wat het vca certificaat nu precies is. Daarvoor is het goed om eerst eens te kijken waar deze afkorting nu eigenlijk voor staat, die staat voor:

  • Veiligheid
  • Checklist
  • Aannemers

Het gaat hierbij in feite om een soort lijst waarbij zaken afgevinkt kunnen worden. Als alle zaken positief kunnen worden afgevinkt, dan geeft dit een indicatie dat de veiligheid op de werkvloer zo optimaal mogelijk is. Het is niet verplicht dat men hierover beschikt, maar vaak wordt het wel gevraagd van mensen, om zo zorgvuldig mogelijk met de veiligheid om te gaan. Natuurlijk garandeert het bezit van een vca certificaat niet dat er nooit iets fout zal gaan, maar het geeft wel aan dat een ieder zoveel mogelijk op de hoogte is van de veiligheidseisen die er gelden en een goede implementatie van deze kennis zorgt ervoor dat de standaard zo hoog mogelijk is en de veiligheid zo goed als mogelijk gewaarborgd is. Het kost natuurlijk altijd wel wat tijd om alle nodige veiligheidsmaatregelen door te voeren, maar als iedere medewerker op de hoogte is van de eisen die er gesteld worden, wordt het doorvoeren van de maatregelen een stuk eenvoudiger. Daarom wordt er ook zo vaak gevraagd om het bezit van een vca certificaat.

Verschillende soorten

Wat veel mensen echter niet weten, is dat er verschillende varianten van het vca certificaat bestaan. Zo is er de B-variant, wat staat voor Basisveiligheid. Deze is bedoeld voor de operationele werknemers binnen bedrijven. Ook is er de VOL-variant, wat staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Deze is niet alleen bedoeld voor de leidinggevenden binnen bedrijven, maar ook ZZP-ers in deze sectoren dienen hierover te beschikken. Tot slot is er nog de VIL-VCU variant, dit staat voor Veiligheid voor Intercedenten Leidinggevenden. De naam geeft het al aan, deze is bedoeld voor leidinggevenden en voor intercedenten in de uitzendbranche. Wil jij een vca certificaat halen, welke van de hiervoor genoemde dan ook, dan is het raadzaam om een cursus te volgen waarin jij de nodige zaken leert die je moet weten om het examen hiervoor te kunnen halen. Je kunt je voor een dergelijke cursus en voor het examen inschrijven bij VGMbox via vca-cursus.com. Zij bieden de mogelijkheid van klassikale cursussen, maar ook kun jij de lessen online volgen. Het is maar net wat jij het prettigst vindt! Wil jij ook je vca certificaat behalen, dan kun je dit via hen dus regelen! Lees meer…