Wat weet jij over voedselveiligheid?

Kennis hebben over gezond eten is van belang, maar je moet eigenlijk ook het nodige weten over voedselveiligheid. Welke producten kun je wanneer eten, wat is veilig en wat juist niet? Als je dit soort zaken niet weet, dan kun je best risico’s lopen. Wat moet jij nu allemaal weten over voedselveiligheid? Dat kun je lezen op gezondeten.nl. Daar kun je bovendien ook terecht met vragen die je op dit gebied hebt, maar waar je nog geen antwoord op hebt kunnen vinden.

Wat moet je weten?

Als het gaat over voedselveiligheid, wat voor soort onderwerpen vallen hier dan onder? Je kunt dan denken aan zaken als:

  • hoe lang eten goed blijft in de diepvries
  • wat een bepaalde houdbaarheidsdatum betekent
  • wat je wel of niet kunt eten als je zwanger bent

Om een voorbeeld te noemen, op alle verpakte voedingsmiddelen moet in principe een houdbaarheidsdatum staan. Zo weet jij als consument tot wanneer je iets veilig kunt gebruiken. Maar er zijn twee verschillende varianten, de TGT en de THT. De eerste staat voor te gebruiken tot, de tweede voor tenminste houdbaar tot. Wat is nu het verschil? Dit is belangrijk om te weten als het gaat over voedselveiligheid. Bij TGT gaat het over het algemeen om versproducten die kort houdbaar zijn. Er wordt aangeraden om ze niet te eten na de datum die er op de verpakking staat. Soms kan het product natuurlijk nog best iets langer goed zijn, maar vaak is dit niet het geval. Bij THT gaat het meer om een garantie van de fabrikant dat het product tot die tot hoe dan ook geschikt is om te eten. Daarna kan de smaak achteruit gaan en op den duur kan het bederven, maar dit zal niet meteen na de vermelde datum zijn. Weten wat je wel of niet meer kunt eten, is een belangrijk punt van voedselveiligheid. Om ziekte te voorkomen, maar ook om verspilling tegen te gaan. Een product dat over de THT-datum is, hoef je dus echt nog niet weg te gooien. Ruik en kijk goed, de kans is groot dat je het nog prima kunt eten of drinken.

Meer dan voedselveiligheid

De hierboven genoemde punten zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden van vragen die jij kunt hebben op het gebied van voedselveiligheid. Op gezondeten.nl vind je veel meer vragen toegelicht en de kans is groot dat jij daar het antwoord kunt vinden op een vraag die jij hebt. Mocht jouw vraag er nog niet bijstaan, dan kun je altijd een berichtje sturen en de voedingsspecialisten zullen dan jouw vraag beantwoorden. Zij beantwoorden overigens niet alleen vragen met betrekking tot voedselveiligheid, maar ook over andere zaken die te maken hebben met eten. Denk aan vragen over wat gezond eten is, vragen rond diëten of kwesties rondom vitamines en supplementen. Ook vind je er veel informatie over bijvoorbeeld eiwitten, koolhydraten, vetten en voedingspsychologie. Zo kun jij dus veel kennis opdoen over wat gezond is en hoe jouw lichaam werkt. Dat maakt gezondeten.nl tot dé website voor iedereen die iets wil weten over gezond eten, voedselveiligheid en gezondheid!