Weet jij hoe hoog makelaarskosten zijn?

Als jij je huis wilt verkopen of juist een nieuwe wilt kopen, dan komt de hulp van een makelaar goed van pas. Maar weet jij hoe hoog de makelaarskosten zijn? Voordat je dergelijke professionals inschakelt, is het goed om hier wel een beeld van te hebben. Het gaat vaak om best grote bedragen en het kan dan ook zeker veel verschil maken voor welk makelaarskantoor jij kiest. Makelaarskosten kunnen bovendien op verschillende manieren berekend worden en ook dit kan van invloed zijn op het totaalbedrag dat jij zult moeten betalen. Het is dus verstandig om je vooraf goed te laten informeren hierover en verschillende kantoren met elkaar te vergelijken.

Berekenen van makelaarskosten

Bij het kopen of verkopen van een huis, is het verstandig om een makelaarskantoor in te schakelen. Dit kan jou veel tijd schelen, je kunt een hogere verkoopprijs of juist een lagere aankoopprijs krijgen en makelaars kunnen jou veel werk uit handen nemen. Maar hier staan  natuurlijk wel de nodige makelaarskosten tegenover. Nu zijn de kosten natuurlijk niet het enige punt waar jij op let als je een makelaar zoekt. Je wilt waarschijnlijk ook graag dat deze bij jou uit de regio komt, zodat er goed zicht is op de lokale huizenmarkt, en je wilt er ook een goed gevoel bij hebben. Je zult immers regelmatig contact hebben met elkaar en het is wel zo prettig als dat op een aangename manier verloopt. Makelaarskosten zijn dus niet het enige waar je op let bij de keuze van een makelaardij, maar laten we eerlijk zijn, het speelt natuurlijk wel mee. En dat is ook niet vreemd, het kan namelijk om grote bedragen gaan. Hoe worden deze kosten nu berekend? Sommige kantoren werken met een vast percentage van de aankoop- of verkoopprijs, terwijl andere werken met een vast bedrag. En ook is de mogelijk dat de makelaarskosten bestaan uit een combinatie van een percentage en een vast bedrag.

Offertes opvragen

Al deze opties hebben zo hun voor- en nadelen. Werken kantoren met een percentage van de verkoopprijs, dan kun je er op rekenen dat zij hun best zullen doen om het huis voor zoveel mogelijk geld te verkopen. Daar worden jouw makelaarskosten hoger van, maar de winst die je behaalt ook. Een vast bedrag heeft dan weer als voordeel dat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. Wil jij je woning verkopen en wil je weten hoe hoog de makelaarskosten bij verschillende kantoren bij jou in de buurt zijn? Dan kun je gemakkelijk offertes opvragen via Makelaar Kosten. Je geeft op hun website de volgende punten aan:

  • wat voor soort woning jij hebt
  • hoeveel kamers het huis heeft
  • wat het totale woonoppervlak is
  • welke waarde jij vermoed dat het pand heeft
  • het adres van jouw woning

Zij sturen jouw antwoorden door naar makelaardijen die bij jou in de buurt gevestigd zijn en je krijgt van hen dan offertes terug. Zo zie je precies hoe hoog de te verwachten makelaarskosten bij iedere makelaar zijn. Op basis hiervan kun je kennismakingsgesprekken aangaan om te kijken welke partij het beste bij jou past.

Lees meer…